Kilo vermek isteyenler yaptıkları hatalar nedeniyle zayıflamakta zorlanıyor kimi zaman da pes ediyorlar. Özellikle kilo verme döneminde doğru bilinen yanlışlar kişinin zayıflamasını engelleyebiliyor.
Yanlış: Su içmek zayıflatır.
Doğru: Su, sağlıklı beslenmenin bir parçasıdır. Sodyum, flor, potasyum, kalsiyum ve klor minerallerini sağlar, vücutta oluşan toksik maddelerin uzaklaşması için gereklidir. Kaliteli kilo vermede vücudun ihtiyacı olan kalori, karbonhidrat, protein, vitamin ve diğer bazı mineralleri içermediği için tek başına zayıflamada etkisi yoktur. Sadece sağlığın devamı için günde 2 litre su içmek yeterli.
Yanlış: Ana öğünlerden birini atlamak kolay kilo verdirir.
Doğru: Sağlıklı kilo vermenin en doğru yolu sabah, öğle ve akşam öğünlerinin iştahı kontrol altına alıp sık acıkmayı önlediği yönündedir. Çalışmalar öğün atlayanlarda kısa süreli kilo vermenin daha sonra hızla yeniden kilonun alınmasıyla sonuçlandığını gösterir.
Yanlış: Saat 19:00’dan sonra yemek yemek kilo aldırır.
Doğru: Sağlıklı kilo vermek için temel kural yemeğin ne zaman yenildiği değil, gün içinde ne kadar yenildiği ve ne kadar fiziksel aktivite yapıldığıdır. Çalışmalar öğünlerde miktarlar açlık durumuna göre ayarlandığında bireylerin akşam 7’den sonra yemek yediklerinde yağlanmadıklarını, daha kolay kilo verdiklerini gösterir. Yemek yeme saati yerine günün ilk öğünü olan kahvaltı olacak şekilde başlayarak öğünler arasında en az 3-5 saat boşluk bırakmak gerekir. Böylece en son öğünün ne zaman yendiğinin önemi kalmaz.
Yanlış: Açken fiziksel aktivite yapmak daha çok yağ yaktırır.
Doğru: Fiziksel aktivite yapmak metabolizmanın hızlanması için önemlidir. Fiziksel aktiviteyle yağ yakımı artar, kas yoğunluğu korunur veya artırılır. Bu fiziksel aktivitenin şekli, süresi ve sıklığı ile değişir. Ancak sabah aç karnına yapılan fiziksel aktiviteyle yağlar yanarken en üst düzeyde kas yıkımı oluşur.
Yanlış: Zayıflamak ve toksinlerden arınmak için detoks diyeti yapmak zorunludur.
Doğru: Vücudumuzda doğal işleyen detoksifikasyon mekanizmaları bulunur. Hayvansal proteinleri yasaklayan detoks diyetlerinin sağlıklı olduğunu düşünmek olanaksızdır. Bu diyetler vücutta keton cisimcikleri denilen zararlı maddelerin vücutta sentezlenmesine, mide bulantısı, halsizlik, baş dönmesi ve sinirliliğe neden olur. Detoks diyetlerine bağlı kısa süreli ve fazla kilo kaybı yağ kitlesinden çok kas kitlesi olur.
Yanlış: Zayıflama ilaçları hızlı kilo verdirir.
Doğru: Şişmanlık bir hastalıktır ancak her şişman birey için ilaç kullanmak doğru değildir. Zayıflama ilaçlarını şişmanlığa bağlı ciddi hastalıkları olan bireyler doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Yanlış:Light ya da diyet ürünler hiç kilo aldırmaz.
Doğru: Light ürünler ya da diyet ürünlerin hiçbiri sıfır kalorili değildir. Diyet ürünlerinin diyet yapanlara tavsiye edilme nedeni kalorilerinin azaltılmış olması ve sindirimi kolaylaştırması için içerdikleri lif oranının yüksek olmasıdır. Yağ oranı, şeker oranı yani kalorisi azaltılmış olan diyet ürünlerini tüketirken miktarına dikkat etmek çok önemlidir.
Yanlış:Aynı diyeti yapan aynı miktarda kilo kaybeder.
Doğru: Herkesin kilosu, yaşı, metabolizması farklıdır. Bu nedenle herkes diyeti uygulasa ve aynı şekilde spor yapsa da aynı kiloyu kaybetmez. O yüzden bazen diğer insanlar daha hızlı kilo verebiliyor, zayıflamaya çalışan kişi de onlara bakıp boş yere umutsuzluğa kapılabiliyor. Önemli olan hızlı ve çok kilo vermek değil, sağlıklı zayıflamak.
Yanlış: Patates ve ekmek kilo aldırır.
Doğru: Aslında tam tersidir diyebiliriz. Nişasta içeren sebzeler ve ekmek (sadece kepek ekmeği), vücudunuzda beyinden kaslara kadar ihtiyacınız olan kaliteli karbonhidratı içerirler. Elbette ekmeğinizin üzerini tereyağı ile kaplar veya patatesi haşlanmış değil de kızartma olarak tercih ederseniz, kalorileri üçe dörde katlarsınız.
Yanlış: Gazlı içeceklerin diyetleri zarar vermez.
Doğru: Hem diyet hem de diyet olmayan gazlı içecekler kilo aldırmanın yanında böbrek rahatsızlıkları ve kalp hastalıkları riskini artırır, bununla beraber diş minelerine zararlı asitleri barındırırlar.
Yanlış: Düşük kalorili beslenmek kio aldırmaz.
Doğru:Bir çok kişi bu yanlış mantık yüzünden metabolizmasının yavaşlamasına neden olabiliyor. Düşük kalorili beslenmek kısa sürede yavaşlamanıza neden olsa da uzun vadede doğru bir davranış olmaz. Vücudumuz tıpkı bir fabrika gibi çalışır, hayati işlemleri gerçekleştirebilmek için belirli bir enerjiye ihtiyaç duyar. Siz vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha az enerji alırsanız, metabolizmada ona ayak uydurmak için kendini aşağıya çeker. Dolayısıyla metabolizmanız ve yağ yakımınız yavaşlar.
Yanlış:Hızlı kilo vermek istemek.
Doğru: Hızlı ve sağlıksız verilen kilolar yağ yerine kas ve sudan kayıplar oluşturur hatta organların ve metabolizmanın zarar görmesiyle sonuçlanabilir. Kişisel özelliklere ve metabolizmaya göre değişse de haftada 1-1.5 kilo kaybı idealdir.